¿Qué lecturas os seducen más?

domingo, 11 de abril de 2010

El pas d'en Matthew Tree per l'Ateneu Terrassenc


“La lectura és la iniciadora que, amb les seves claus màgiques obre, al fons de nosaltres mateixos, la porta a llocs on no hauríem sabut entrar”.

Marcel Proust






Quan veiem cartells com el que se'ns mostra d'Estat Català en les pàgines centrals de l'últim assaig de l'anglès Matthew Tree, podríem pensar que el racisme és una qualitat pròpia del període d'entreguerres, dels anys 30-40 del segle passat, que del món globalitzat en el que tots convivim.
“Negre de merda: el racisme explicat als blancs”, ens fa entendre que això resta molt lluny de ser així. Com feu amb llibres com “La puta feina” o “La vida després de Déu”, l'autor equilibra el pes de la seva ploma satírica per aportar un flux d'idees i valoracions que forma part de la narrativa d'un autor que, al més pur estil passolinià, ha estat qualificat per molts crítics com a “gran provocador”.



“Hi han escriptors que saben on volen anar a parar. N'hi ha d'altres que escriuen per escriure o per impulsos. El més difícil és adonar-te de que existeixen aquests tres i on es troben. És llavors quan pots escriure sobre ells, sense por a equivocar-te. Alguna cosa semblant ha fet en Matthew Tree en aquest llibre, el qual aborda una realitat tant coneguda com pròpia de nosaltres mateixos: el racisme. Mitjançant una incansable tasca bibliogràfica i documental, Tree desgrana conceptes, successos i idees, per crear el criteri que li permeti reflexionar i, el que és més important, catalogar les distintes imatges del racisme, classificant-ne les més importants, per tal de buscar un antídot que sigui capaç de vacunar-nos-en."


El passat dimecres 7 d'Abril de 2010, vam tenir l'honor de gaudir amb la seva presència dins les parets de l'Ateneu Terrassenc, dia en que se cel·lebrava, al mateix temps, la seva primera presentació oficial.
En les dues hores que ens va tenir recollits a la Sala Marinel·lo Bosch de l'Ateneu, ens desclassificà, si es pot dir així, els secrets de "Negre de Merda", un llibre que ha nascut amb la idea de desmitificar el racisme i neutralitzar-lo amb la cerca de la lògica, la qual, ha demostrat que aquest fou la suma racional de circumstàncies i fets irracionals. És per això, doncs, que no pot existir.




"El títol del llibre neix d'un fet que li succeí a en Matthew mentre treballava a Londres en una botiga. Allí s'hi presentà un client amb pinta de ric que, després de negociar els preus d'uns articles que volia comprar, sortí al carrer i, en veure un home de color, li espetà la frase que batejà el llibre."





Com és costum en els assaigs d'en Matthew, el seu to seriós esquiva les bales d'un estil sagaç i, perquè no, també mordaç, utilitzant un humor negre que tant ha agradat sempre als seus lectors. En aquest apartat, Tree s'usa dels exemples, o sigui, fets recollits en la seva recerca, per a mostrar les proves concloents del que vol fer entendre en cada capítol; fets durs, plens de sang i fetge, aterridors i vibrants, que feriran alhora que curaran -a alguns almenys- aquells malaguanyats tòpics racistes que algunes persones encara no se n'han desfet.


"La mateixa trencadissa de sempre: jueus, negres, l'apartheid, l'holocaust, van de bracet amb els racismes del segle XXI, amb la seva cara i els seus noms, i amb especial cura pel que fa a Catalunya. Tree alimenta la comparació de fets històrics, passats, amb fets reals i existents avui dia, com és el cas de Vic i el Sr. Anglada, el qual etziva cosses amb la boca en programes de televisió, tot dient que els immigrants a "casa nostra" són "XUSMA, XUSMA i XUSMA". És amb aquesta connexió que, en Matthew Tree vol desterrar aquest odi i supèrbia irracional vers un tema: el racisme, que se'ns presenta com un dilema tan llunyà -pel que fa al temps- com pròxim -derivat de les conseqüències de la immigració- a tots nosaltres".



L'apunt:


Llibre: NEGRE DE MERDA. El racisme explicat als blancs.
Autor:
Matthew Tree
Editorial:
Columna. Col·lecció l'arquer.
www.columnaedicions.cat
ISBN: 978-84-664-1182-0
Preu: 18 Euros








Font de les imatges i l'article:
Vocalia d'Acció literària i filològica de l'Ateneu Terrassenc©


No hay comentarios:

Related Posts with Thumbnails

Archivo de blog

Espacios publicitarios: