¿Qué lecturas os seducen más?

lunes, 3 de mayo de 2010

Els secrets dels símbols, (V)



El CADUCEU D’HERMES I LA VARA D’ESCOLAPI



'Caduceu' del grec 'karykeion' és una vareta; en la seva part superior te dues ales o un elm alat, envoltant la vareta dues serps entrellaçades mirant-se cara a cara. En la mitologia grega, el déu Hermes -Mercuri pels Romans- va ser un déu pastoral al que se li atribueix l’invent de la lira; Apol·lo, al sentir-lo tocar, va quedar tant embadalit que Hermes la hi va regalar. En compensació, Apol·lo l’obsequià amb una vareta coneguda amb el nom de karykeion -caduceu-, que tenia el poder d’atorgar la prosperitat, tot anomenant-lo missatger dels déus. Zeus també l’obsequià amb un elm i unes sandàlies amb ales, autoritzant-li el poder per moure’s pels tres móns, l’Olimp, la Terra i el reialme dels morts o de l'Hades. En un dels seus viatges, Mercuri trobà dues serps que es barallaven, ell posà la vareta enmig d’elles per a separar-les i elles s’hi van entrecreuar quedant-se mirant-se totes dues, cara a cara; Mercuri les va deixar així com a símbol de pau i d'harmonia. Els Romans van utilitzar el caduceu alat de Mercuri com a símbol del comerç, i els seus ambaixadors el portaven en signe de pau, substituint les serps per dues cintes, -no fós cas que els ofidis fessin de les seves-.

Completament diferent es la vara de Asklepios -Escolapi pels Romans-, personatge no Olímpic, que va viure a Tessàlia; metge notable que va gaudir d’una gran fama. Escolapi va tenir tres fills: tots metges, i quatre filles dedicades també a la curació; elles eren Hígia, d’on deriva el mot higiene, Panaqueia (panacea la que tot ho cura), Egle la partera, i Laso l’Infermera. Els temples dedicats a Escolapi, s’anomenaven Asclepions, i eren l’equivalent als hospitals. Dels llits pels malalts en deien 'clines', d’on se'n deriva el mot 'clínic', i els servents del temple se’ls anomenava Therapeutes. Posteriorment a la seva mort, Escolapi va ser deïficat, i se’l representa com un home d’edat madura vestint un mantell que li deixa al descobert el braç dret i mig bust, com atribut porta un bàcul amb una serp que l’envolta, que simbolitza la propietat de la vida i de la mort, pel verí i l'ungüent de la curació.

El bàcul d’Esculapi s’usa com a símbol de la medicina, i el caduceu de Mercuri com a símbol del comerç i el desenvolupament, encara que una vegada el metge d’Enric VII d’Anglaterra el va posar en el seu escut nobiliari -perquè era més vistós o erròniament-, això ha portat a successius errors com el del servei de salut dels EEUU que, l'any 1856 el va adoptar com a distintiu.




Copyright:


Article:
Ramon Vidal©


Publicat en aquest bloc amb la prèvia aprovació de l'autor:
www.literaturadart.blogspot.com


No hay comentarios:

Related Posts with Thumbnails

Archivo de blog

Espacios publicitarios: